lauantai 29. heinäkuuta 2017

Kurkkuvertailuja

Kasvihuonekurkkujen kasvatus on mukavaa puuhaa. Niiden esikasvatusaika on lyhyt ja satoa saa ilman kummempia vippaskonsteja mojovan määrän. 


Tänä vuonna kylvin kolmea kasvihuonekurkkulajiketta toukokuun tokalla viikolla. Lajikkeina ovat 'Burpless Tasty Green' F1, 'Futura' F1 sekä 'Jurassic' F1. Tuo 'Burpless Tasty Green' on tuttu jo aiemmilta vuosilta, 'Futuran' sen sijaan ostin keväällä siemenkaupasta. Nettitilaukseen antoivat kylkiäisenä myös tuon 'Jurassic' -lajikkeen. Esikasvatettuja taimia istutin kasvihuoneen toiselle pitkälle seinustalle kuuteen isoon muoviruukkuun. Kolmeen tuli 'Futuraa', kahteen 'Burpless Tasty Greeniä' ja yhteen 'Jurassicia'. 


Kaikki taimet lähtivät hyvin kasvamaan, laitoin mullan joukkoon istutusvaiheessa kunnon kouralliset luomulannoitetta. Kurkun kasvatuksessa on riittävän kastelun ja lannoituksen lisäksi tärkeää niiden hyvä tukeminen. Sekä ylimääräisten versojen poisto. 


Ekana kasvatusvuotena olin tosi varoivainen versojen poistossa ja kasvu oli sen mukaista. Eihän niitä saa mitenkään pidettyä aisoissa ilman leikkaamista! Pääversoa kiuputan tukilangan ympäri aina pääverson kasvettua pituutta. Hedelmät, eli kurkut kasvavat lehtihankoihin. Samoin sivuversot kasvavat lehtihankoihin ja ne siis aina katkaisen. 


Kasteluveden mukana lorauttelen säännöllisen epäsäännöllisesti luomulannoitetta. Näillä hoitokeinoilla kurkut ovat komasti kasvaneet. 


Sitten onkin kurkkuvertailun vuoro :) Ensimmäinen selkeä ero on, että 'Futura' on hyvin sileäkuorinen, heti valmis syötäväksi, kun taas 'Burpless Tasty Green' ja 'Jurassic' ovat piikkisiä. Kuvassa vasemmalta oikealle 'Jurassic', 'Burpless Tasty Green' ja 'Futura'.

Kurkun pullistuessa piikkien kovuus heikkenee ja esimerkiksi juuresharjalla ne saa hinkattua pois. Jos kurkuista haluaa nauttia pienempinä, (jolloin makukin on vielä maukkaampi), niin sitten kannattaa kuoret poistaa kuorimaveitsellä.


Mutta sitten se tärkein ominaisuus eli maku. Nimittäin kurkkulajikkeiden mauissa on huimia eroja! Armottoman raatimme (2 aikuista ja 3 lasta) makusuosikiksi nousi 'Burpless Tasty Green'. Erittäin hyvän kakkosena oli 'Futura'. Kauas taakse jumboksi jäi 'Jurassic', jonka maku oli niin karvas ettei sitä kunnolla voinut edes syödä!


 'Jurassic' siemenpussin takakannessa mainitaan, että maku voimakas. Jep, sitä se kyllä on. Tuorekäyttöön en suosittele sitä ollenkaan, maustekurkuksi sen sijaan soveltuu varmasti hyvinkin. Täytyypä siis kaivella maustekurkkujen reseptiä esille.Muita kahta lajiketta sen sijaan popsimme mieluusti tuoreena. Maku on ihanan makeaa ja kaupan kurkkuun verrattuna astetta parempi. Lasten suuhun sopii erityisen hyvin 'Futura', koska se on niin helppoa käyttää sileänpintansa vuoksi. Ei tarvitse kuoria eikä hinkata vaan voi syödä suoraan niin sanotusti puskasta :)4 kommenttia:

 1. Kiva kurkkuvertailu. Pitää pitää tulokset muistissa, jos innostun kurkkuja kasvattamaan. Tällä hetkellä kasvarin täyttävät tomaatit - lempparini.

  VastaaPoista
 2. Mukavaa kun tykkäsit jutusta :) Tomaatit on myös niin ihania... Niiden satoa odotellessa!

  VastaaPoista
 3. Minulla on ensimmäistä kesää kasvihuone ja tomaattien ja muiden lisäksi yksi kurkku, Euphya. Tein myös makutestin, jossa vertasin ostokurkkua ja omaani. Jos kiinnostaa nähdä se löytyy täältä: https://pihapiiantontilla.blogspot.fi/2017/07/kurkkumaistiaiset-oma-vastaan-osto.html

  VastaaPoista
 4. Onnea uudesta kasvihuoneesta! Itselleni ansari on pihan lempipaikka. Ja kiitos lukuvinkistä :)

  VastaaPoista