lauantai 22. heinäkuuta 2017

Köökkitarhan kuulumisia

Keväällä tulin kylväneeksi innostuksissani yrttien siemeniä pussin jos toisenkin. Jälkikäteen ajateltuna homma kannatti, sen verran komeiksi yrtit ovat kasvaneet. 


Avomaalla kasvava persilja alkoi olla jo niin leveässä kunnossa, että peitti viereistä porkkanariviä. Ei muuta kuin klips klips. Aikamoinen määrä persiljaa tuli! Näistä tein persiljasilppua pakkasen kätköihin.   


Tomaatteja kasvaa kasvihuoneessa isoissa ruukuissa ja ruukkujen reunatilat hyödynnän yrttikasvatuksissa. Klassinen pari tomaatille on basilika, sitä olen kasvattanut tänä vuonna kolmea sorttia. Pienilehtistä 'Balcon Staria' kasvatin myös viime vuonna. Lisäksi ruukuissa on punalehtistä basilikaa sekä suurilehtistä 'Genoveser' basilikaa.


Punalehtisen basilikan pyöräytin pestoksi, siinä olikin maussa potkua!


'Balcon Star' on päätyi peston sijaan kuivatukseen.  


Samoin kuin timjami  


ja oregano.


Monet kerrat olen miettinyt pitäisikö sellainen kasvikuivuri ostaa, mutta vielä en ole tullut hankkineeksi. Joten yrtit levittelin leivinpaperin päälle saunan lauteille kuivumaan. (Jos muuten jollakulla on käyttökokemuksia noista kuivureista, niin tosi mielelläni kuulisin niistä :))Perunan mukuloita piilotin mullan alle toukokuun puolivälissä. Kahdessa kuukaudessa perunoihin kasvoi reippaat varret. 


Lajikkeena on kesäperuna 'Annabelle' ja se on yllättänyt satoisuudellaan. Maku on oikein hyvä, mieto tosin. Kesäperunaa keräämme kattilaan sitä mukaa kun sitä ruuanlaitossa tarvitaan. Nam nam nam! 


Kesäperunan maku on parhaimmillaan pienikokoisena, tätä herkkua ei siis kannata turhan pitkään maan alla varastoida. Parempiin suihin siis! :)


Silpoydinhernettä tykkään kylvää isoon saaviin kasvihuoneeseen. Tämänkin kylvön tein toukokuun puolen välin paikkeilla ja nyt versot ovat venähtäneet pitkiksi. Keskellä saavia on iso köynnöstuki, josta herne löytää tukea. Nämä tuoreet ja todella makeat herneet menevät kyllä nopeasti lasten suihin :)


Mukavan makoisaa viikonloppua!


6 kommenttia:

 1. Makoisan näköistä satoa! Minäkin ekan kerran mietin tuota kasvikuivurin hankintaa tänä kesänä. Jään mielenkiinnolla seuraamaan, jos tänne tulee vinkkejä niistä.
  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa satoa keittiöpuolelta! Oletpa taloudellisesti käyttänyt suurempien kasvien juuret yrttien kasvatukseen - siinä varmaan toimii myös kasvien kumppanuushyöty!

  VastaaPoista
 3. Herkullisen näköisiä yrttejä. Olen kuivanut yrttejä ja omenaviipaleita uunissa miedolla lämmöllä ja luukku raollaan. Hyvin toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, monesti vanha keino on parempi kuin pussillinen uusia :)

   Poista
 4. Hyvin olet saanut satoa yrteistäsi. Komeat perunat! Hyvin näyttää herne viihtyvän kasvarissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä aika vuodesta on kyllä erityistä, kun saa maistiaisia omasta maasta. Nami!

   Poista