torstai 6. lokakuuta 2016

Pihapuuhissa

Kuluva syksy on antanut parastaan pihassa puuhailuun ja ulkoiluun. Aurinkoisessa iltapäivässä lämpitilakin jaksaa kohota, elomittari näyttää nytkin terassilla +14 astetta. Yöt sitä vastoin ovat olleet tällä viikolla jo tosi kylmiä. Onnekseni sunnuntaina käärin hihat ylös ja tein kasvihuoneessa syyssiivouksen. Tomaateista tuli tänä vuonna oikein kivasti satoa ja satoa olisi vieläkin ollut tulossa. Leikkasin loput tomaattien raakileet sisälle jatkokypsymään ja tyhjensin tomaattiruukut kompostiin. 


Päänvaivaa aiheutti sen sijaan se, että mihin saisin kaikki talvetettavat pelargoniat mahtumaan. Oli suorastaan sääli siirtää täydessä kukassa olevia pelargoneja sisätiloihin, mutta parempi niin kuin että pelargoniat pääsisivät paleltumaan kylmissä öissä. Osa pelargoneista sai paikan pihavaraston ikkunalaudalta, osa päätyi kodinhoitohuoneen tasolle. Tuoksupelargoniat olivat kesän aikana kasvaneet niin tuuheiksi, että ne siirsin olohuoneeseen kasvihyllykölle. Niistä leijailee lisäki ihanaa tuoksua, kun niihin osuu tai koskee. 


Yrttiruukut vein kellariin odottamaan seuraavaa kevättä. Pesin ne valmiiksi, niin keväällä ne ovat heti käyttövalmiita, kun multasormea alkaa syyhytä.


Pihan loput kesäkukatkin saivat lähtöpassit. Aikamoinen kuorma päätyi kasvi- ja multajätettä kompostiin!


Kesäkuussa taimistolta ostamani oliivi on viettänyt kesää kasvihuoneessa. Olen joskus yrittänyt talvettaa pienikokoisempaa oliivia talven yli, mutta se oliivi kuoli talven aikana. No yrittänyttä ei laiteta! En missään nimessä raaski heittää tätä oliivipuuta kompostia koristamaan, vaan yritän talvetusta uudestaan. Ennen sisätiloihin siirtoa vaihdoin oliivipuulle uuden, ilmeikkäämmän ruukun. Uudessa ruukussa oliivi on mielestäni upean näköinen, ihan mun lemppari!
Oliivipuun sijoitin eteläikkunan ääreen olohuoneeseen. Tyylillisesti oliivi sopii sohvan viereen oikein hyvin, toivottavasti saisin tämän nyt pidettyä hengissä talven yli. Täytynee talven pimeimpinä aikoina antaa sille lisävaloa sekä sumutella varovasti, jottei huoneilma kuivattaisi sitä.
Piha-askareissa muistettiin myös pikkulintuja. Meidän esikoinen kun on jo muutaman viikon odottanut, koska voidaan aloittaa lintujen ruokinta. Nopeasti tiaiset löysivät kuoritut auringonkukansiemenet ja laudalla on käynyt vilske. Hyörinää on ollut lasten kanssa mukavaa seurata. Tätä jatketaankin sitten seuraavaan huhtikuuhun :)


Aurinkoisia syyspäiviä kaikille!

2 kommenttia:

  1. Olipas mukava löytää blogisi. Sulla on niin kaunista täällä! Toivottavasti oliivipuusi viihtyy sisällä. Se on tosi näyttävä uudessa ruukussaan. Tervetuloa kyläilemään minunkin blogissani, se on ihan uusi. kukkaetkaali.blogspot.com Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Lämpimästi tervetuloa aeuraamaan blogiani! Ja kiitos, mukava jos tykkäät ulkoasusta :) Kiitos myös kutsusta blogiisi tutustumaan :)

    VastaaPoista