tiistai 27. syyskuuta 2016

Talveentuminen

Muutamat viime viikot on tullut liidettyä varsin vauhdikasta arkea. Automatkoilla huomio on kiinnittynyt syksyn kauniisiin ruskaväreihin. Erityisesti punaisen sävyissä leimuavat puut ovat mielestäni todella kauniita väripilkkuja maisemassa. Esimerkiksi korkeat ruskavaahterat erottaa jo kauas kaupunkimiljöössä ja ne tuovat kaivattua lisäväriä kellastuvaan maisemaan. Ja maahan pudonneet vaahteran lehdet, niissä jos jossain on syksyn tunnelmaa.
Kotipihan rusokirsikka loistaa upean punaisena.

Kasvien valmistautuminen talveen on jo selvästi edennyt pitkälle. Piti oikein kaivaa oppikirja hyppysiin kirjahyllystä ja lueskella kasvien talveen valmistautumisesta. Pohdin nimittäin, että vaikuttaako tämä pitkään jatkunut suhteellisen lämmin sää kasvien talveentumiseen. Kasviopin kirjasta (Kasvioppi Siemenestä satoon, 2008) vastauksia ei tarvinnut kauaa hakea, sillä siinä talveen valmistautumisesta on kerrottu hyvinkin tarkasti. Ensinnäkin talveentumiseen liittyviä muutoksia ovat kasvun hidastuminen, versojen puutuminen, talvisilmujen valmistuminen, ravintoaineiden varastointi, yksivuotisten kasvinosien kuoleminen, lepotilaan siirtyminen ja kylmään karaistuminen. 


Kirjan mukaan talveeentumiskehityksen sysää liikkeelle ennen kaikkea pitenevät yöt. Yön pituus ennakoi vuodenaikojen vaihtumista luotettavammin kuin säistä riippuvat lämpö- ja kosteusolot. Kasvin perimä taas vaikuttaa siihen, minkä pituinen yö käynnistää talveentumisen. Tästä hyvänä esimerkkinä on, että utsjokelainen koivu päättää kasvunsa jo kun kesäyö pitenee nelituntiseksi, kun taas eteläsuomalaiset koivut alkavat talveentua pimeän kestäessä 8-10 tuntia. Tästä syystä kannattaa istutuksissa käyttää kasveja, jotka ovat kyseisen paikan kasvuoloihin ajan saatossa tottuneet. 


Yön pituuden lisäksi talveentumisen käynnistymiseen vaikuttaa lämpösumman kertyminen tai kasvin sisäsyntyinen kehitysrytmi, eli biologinen kello. Biologinen kello vaikuttaa mm. omenapuiden talveentumiseen. Jos omenapuita kasvatetaan tasaisen lämpimässä ja pitkän päivän oloissa, päättävät puut vakioiduista oloista huolimatta vähitellen kasvunsa. 

Vesi- ja ravintotilanne vaikuttavat myös omalta osaltaan talveen valmistautumiseen. "Esimerkiksi elokuinen kuivuus voi johtaa kasvun pysähtymiseen, ja jos kuivaa loppukesää seuraa runsassateinen syyskuu, saattaa kasvu alkaa uudelleen ja puiden talveen valmistautuminen viivästyä." No, tätä ongelmaa ei toivon mukaan tänä syksynä pääse käymään, nyt alkaa syyskuu olemaan jo niin pitkällä. Kuivaa on kyllä viime viikot ollut. 

Lamoherukka värittyy aikaisin syksyllä ruskaan.


Liiallinen ravinteiden saaminen voi vastaavasti viivästyttää kasvun pysähtymistä niin paljon, että talveentumiselle ei jää riittävästi aikaa. Tästä syystä kasveille ei suositella typpilannoitusta enään loppukesästä, vaan erityisesti syyskäyttöön tarkoitettua ns. PK-lannoitetta. Itselläni on syyslannoitteet jääneet kyllä tänä vuonna käyttämättä. Samoin syyssipulit odottavat siististi auton perässä maahan pääsyä. Ne vielä onneksi ehtii maahan kätkemään :)

Mukavan syksyistä viikkoa!

4 kommenttia:

  1. Kiva postaus, paljon hyödyllistä tietoa. Olin eilen Puutarhayhdistyksemme luennolla; käytiin läpi noita asioita. - Minullakin on vielä kukkasipulit laittamatta, mutta onneksi ennättää vielä. - Kaunista syksyn jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kiva kun koit jutun hyödylliseksi. Kaunista syksyn jatkoa myös sinulle :)

      Poista
  2. Syksyt saattavat olla tosiaan erilaisia, nyt poutainen ja joskus sateinen. Tuo valoriippuvuus on varmasti selkeä, sillä siihen ei voi ulkotiloissa vaikuttaa - pimeys tulee aina samaa tahtia. Mukavaa tietoa tässä koosteessa kasvien syksystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun kävit kommentoimassa! Kasvien fysiologia ja ekologia ovat minunkin mielestä kiinnostavia asioita. Mukavaa syksyä! :)

      Poista