keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Oma mielimaisemani Syksyn tulon huomaa meillä siitä, että kirjastosta lainattuja kirjoja lojuu erinäisissä pinoissa vähän siellä täällä ympäri huushollia. Yksi pino on keskellä keittiön tasoa, toinen lojuu ekaluokkalaisen sängyn vieressä, pienempien lasten kirjakasa makaa olohuoneen sivupöydän päällä ja omat kirjastokirjani sängyn vieressä lattialla. 


Itselleni lainaamani kirjat käsittelevät pitkälti ympäristöstä ammennettavaa hyvinvointia. Sain juuri päätökseen Kirsi Salosen teoksen "Mieli ja maisemat - eko- ja ympäristöpsykologian näkökulma" ( Edita 2005). Kirjassa kerrotaan mitä eko- ja ympäristöpsykologia ovat ja miten niiden avulla voidaan edistää henkistä hyvinvointia. Teos on yhdistelmä ekopsykologiaa, ympäristökasvatusta, ekopsykologisia menetelmiä, rentoutumisohjeita ja ympäristövastuullisuutta, monia mielenkiitoisia puolia siis. Vihreänä lankana eri näkökantojen välillä on ihmisen ja luonnon välinen yhteys, eli meidän luontoyhteytemme. 

Kokonaisuudessaan teos on mukavan mielenkiintoista luettavaa, jossa asiat selitetään yleistajuisesti. Kirjassa läpikäydään myöskin monia erilaisia taustateorioita. Itselleni kiinnostavinta luettavaa kirjassa oli luontokokemusten myönteiset vaikutukset ihmiselle. Luontokokemuksen hyvää tekevää vaikutusta kutsutaan elpymiseksi ja useimmin ihminen kokee elvyttävän kokemuksen luontoympäristössä omassa mielipaikassaan. 


Aloin pohtia omaa mielipaikkaani kirjaa lukiessani. Ajatukset siirtyivät väistämättä kesään ja kesämökillä oloon. Mielipaikkani on ehdottomasti suvun kesäpaikan hiekkarannan törmä, jossa voi liottaa varpaitaan ja tuntea laineiden kevyen kosketuksen jalkapohjissa. Siinä istuskellessa mieli lepää, korviin kantautuu lintujen äänet eikä ole kiire minnekään. Ajatusta pyöritellessäni voin jopa samaistua siihen tunnetilaan, jonka siellä koen. Mielipaikan hyvää tekevän vaikutuksen voikin kokea ilman kyseiseen paikkaan menemistä. Työpöydälle asetetun mielipaikkavalokuvan katselu voi auttaa vaikkapa selviytymään uuvuttavasta työtehtävästä. 
Mikä on sinun oma mielipaikkasi? Sen kuulisin mielelläni! :)


3 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä kirjalta, kiitos vinkistä! <3
  Uskon, että luonto ja puutarha tekee hyvää ihmiselle ja tasoittaa stressaantuneenkin mielen.
  Mielimaisemiani on monia. Ehkä kuitenkin rakkain on oman puutarhan näkymä, alas naapurin pelloille, järvelle ja metsään. Myös naapurimetsän kalliot ovat niin rauhoittavia ja ikiaikaisen kauniita.
  Tuo sinun mökkimaisemasi on todella kaunis ja maisema rauhoitti jo kuvaa katsellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä. Mielipaikkani on oma puutarha ja samoin kuin Riinalla, näkymä naapurin pelloille ja järvelle on se kaikkein mieluisin :)

   Poista
  2. Kiitos kommenteista. Ihanaa kun omasta ikkunasta avautuva maisema on teillä se kaikkein mieluisin. Ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan :)

   Poista