torstai 11. helmikuuta 2016

Yrttien viemää osa II

Istutin aiemmin kotona ruukkuihin kaupasta hankittuja valmiita yrttejä. Niitä katsellessa sain kimmokkeen tehdä pienen ranskalaistyyppisen hyötytarhasuunnitelman.

 
 
Ranskalaisessa keittiötarhassa (eli potagerissa) tarkoituksena on sommitella viljeltävät hyöty- ja koristekasvit kauniiseen muotoon. Koristeellisen potagerin koko voi vaihdella pienistä mahtipontisin suuriin. Tämä minun suunnitelmani on pieneen tilaan tehty. Viljeltäviksi hyötykasveiksi valitsin Välimeren-alueen yrttejä: salviaa, rosmariinia, kreikanmeiramia, oreganoa (eli mäkimeiramia), laventelia, rakuunaa, timjamia ja basilikaa. Reunoja koristaa iisoppi.
 

Mikäli omaan pihaan haluaa saada ranskalaisen keittiötarhan yrttejä kasvamaan, niin kauppojen siemenvalikoimista niitä löytyy. Suunnitelman yrtit ovat sellaisia, jotka kannattaa esikasvattaa keväällä sisätiloissa. Maahan ne voi siirtää hallanvaaran mentyä ohi. Monivuotisia näistä ovat iisoppi ja oregano (mäkimeirami). Suotuisalla paikalla myös laventeli ja salvia voi talvehtia. Timjami on arka talvimärkyydelle.
 
Yrttien esikasvatuksella ei ole vielä kiirettä, maaliskuussa voi aloittaa basilikalla, laventelilla, rosmariinilla ja rakuunalla. Huhtikuun puolella voi kylvää timjamia, salviaa, kreikanmeiramia, oreganoa ja iisoppia.
 

 
Potagerin reunoja koristamaan sopii hyvin leikkausta kestävä iisoppi.

2 kommenttia:

  1. Ompas sinulla kaunis luonnostelutekniikka =) Pikkupotagerisi on suorastaan suloinen. Voi kunpa pääsisi jo ulkohommiin ja uusien perustusten pariin =)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenteista! Ulkohommiin pääsemistä täälläkin odotellaan. Onneksi suunnittelu ja uusien juttujen hahmottelu on myös mukavaa!

    VastaaPoista