maanantai 1. elokuuta 2016

Pisan kasvitieteellinen puutarha

Parin viikon takaisella Toscanan reissullamme riitti nähtävää ja koettavaa vaikka kuinka. Yksi must see -paikka oli Pisan kalteva torni. Torni olikin todella näkemisen arvoinen, lapsetkin ihmettelivät silmät pyöreinä hassua tornia :) Lisäksi tutkailin etukäteen, että lähellä torninähtävyyttä on Pisan kasvitieteellinen puutarha, pakkohan sinnekin siis oli mennä :)Pisan kasvitieteellisellä puutarhalla on pitkä historia takanaan, se on perustettu jo vuonna 1543. Mikään suuren suuri alue ei kooltaan ole, mutta mukavasti siellä riitti meille nähtävää. Puutarha koostuu eri teema-alueista, joita ovat mm. arboretum, lampi, kasvihuone mehikasveineen, myrttipuutarha, näytepuutarha sekä vanha setripuutarha. 


Erityisen paljon kaunista katseltavaa riitti valoisassa kasvihuoneessa. Pöydät notkuivat täynnä erilaisia kaktuksia ja muita mehikasveja, joiden hienoja yksityiskohtia kelpasi ihastella.Tästä pidin erityisen paljon (Haworthia reinwardtii), ilmeisesti suomenkielinen nimi tälle on käpykirjotähti. 

Puutarhassa ei tainnut olla juuri ketään muita kävijöitä, joten saimme kaikessa rauhassa ihastella Toscanan alueelle tyypillisiä puutarharakenteita. Ruukkuja oli aseteltu ihastuttavasti niin aidanteille kuin portaille. 
  
 Hortensioiden kukinta oli parhaimmillaan. Erilaisia kukintoja oli montaa sorttia. Tässä muutama esimerkki muhkeista kukinnoista! Näiden pensaiden tyveltä löytyi vain yksi nimilappu, Hydrangea quercifolia 'Harmony'. Se on ilmeisesti ylemmässä kuvassa olevan hortensian nimi (eng. Oakleaf hydrangea).Kierroksen lopuksi kävimme ihmettelemässä tätä magnolia (Magnolia grandiflora) vanhusta. Puu on istutettu vuonna 1787 ja on tätä nykyä n. 14 metriä korkea. Ikä on jo tehnyt tehtäväänsä ja puun tyviosa on osin lahonnut. Jykevät tukiseipäät kannattelevat runkoa suorassa. Latvusosa on edelleen elinvoimaisen näköinen, joten toivottavasti elinvuosia vielä riittäisi.


Mukavaa alkanutta elokuuta! Onneksi on vielä kesää jäljellä :)
8 kommenttia:

 1. Vau mikä paikka! Mahtavan kokoisia kukintoja hortensioissa. En voi kuin ihmetellä puuvanhuksen ikää! Onneksi kesää on vielä jäljellä, nautitaan siitä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä todella muhkeita hortensioiden kukinnot! Kunpa tuollaiset menestyisi täällä pohjoisessakin... Niin ja tietysti magnoliat myös :)

   Poista
 2. Onpas upea paikka. Mahtavaa kukintaa ja kauniita maisemia. Kasvitieteelliset puutarhat ulkomailla on lähes aina tutustumisen arvoisia. - Mukavaa alkanutta elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, tutustumisen arvoisia paikkoja. Usein myös aika edullisia. Ja kiitos samoin, mukavaa alkanutta elokuuta sinullekin! :)

   Poista
 3. Oi, missä ihastuksessa olette vierailleet. kiitos kovasti matkakertomuksen ja kuvien jakamisesta meille muillekin

  VastaaPoista
 4. Ihana paikka ja ihana tuo ruukkuläjä! Mä oisin noista voinut kotiuttaa montakin, vaikka eivät tainneet myynnissä olleet. Tällaiset postaukset on kivoja, kun ei joka paikkaan itse pääse tai ehdi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, noi saviruukut vetosi myös muhun! Sattumalta törmättiin niihin, kun eksyttiin vahingossa puutarhan huoltopihalle :D

   Poista