tiistai 28. kesäkuuta 2016

Irjalan taimistolla

Juhannus sujui mukavan leppoisissa merkeissä mökillä luonnon helmassa. Sunnuntaina kotiinpalaamismatkalla pysähdyimme Vihdissä Irjalan taimistolla tutkailemassa taimiston perennavalikoimaa. Suurin syy stoppiin oli, että kyseisellä taimistolla on kattava valikoima kurjenmiekkoja. Omassa puutarhassa on kasvanut ennestään jo muutama tarhakurjenmiekka, mutta eihän niitä koskaan voi liikaa olla :)


Taimistolle oli helppo löytää perille taimiston nettisivujen ohjeiden avulla. Käteistäkin muistin varata mukaan, joten tulihan niitä juhannustuliaisia kotipihaan hankittua. 


Ongelmana taimistoreissulla oli lähinnä valinnan vaikeus, kaikkea kun ei voinut ostaa vaikka miten paljon olisi halunnut. Pähkäilyn päätteeksi laatikkoon päätyivät kääpiökurjenmiekka 'Cyanea' (Iris pumila 'Cyanea'), tarhakurjenmiekka 'La Beaute' (Iris Germanica-ryhmä 'La Beaute'), taatankurjemiekka (Iris variegata) ja siperiankurjenmiekka 'Alba' (Iris sibirica 'Alba'). 


Kääpiökurjenmiekat jäävät nimensä mukaisesti mataliksi. Istutin ne heti kotiin päästyämme muiden matalakasvuisten perennojen seuraan. 


Kääpiökurjenmiekoille löytyi sopiva kolo kuparisarojen paikalta, niiden heitettyä veivinsä viime talvena. Istutuspaikka on melko lähellä talon ikkunoita, joten kevään kukkijoina niden kukintaa voi ihastella myös sisältä käsin.


Muut kurjenmiekat pääsivät aiemmin istuttamieni tarhakurjenmiekkojen kavereiksi. Tämä penkki sijaitsee kauempana talosta, pihan perällä. Penkin takaosaan olen istuttanut korkeita heiniä (koristekastikka) ja perennoja (purppurapunalatva), keskellä on tädykkeitä ja etuosassa kurjenmiekat. 


Kurjenmiekkoja istutettaessa on hyvä muistaa, että juurakolliset kurjenmiekat tulee istuttaa lähelle maanpintaa, sillä juurakko tykkää niin sanotusti paistatella päivää. Toivottavasti nämä uudet tulokkaat kotiutuvat uudelle paikalleen mukavasti, niin pääsisi ehkä jo ensi kesänä nauttimaan niiden kukinnasta!

7 kommenttia:

 1. Ihania Iris-suvun jäseniä olet valinnut! Onpa tuttua tuo valinnanvaikeus. Joskus sekosin täysin hurmaavien kurjenpolvien kanssa Särkän perennataimistolla. Siellä ei myös valikoima lopu kesken :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, kurjenpolvet ovat myös tosi kauniita. Niitäkin olisi mukavaa saada lisää pihaa kaunistamaan. Ei mikään ihme siis, että pää menee pyörälle taimistoilla käydessä :D

   Poista
 2. Hyviä ostoksia olet tehnyt. Kurjenmiekat ovat niin kauniita. Mukavia kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja mukavia kesäpäiviä myös sinulle!

   Poista
 3. Komeita taimia, enkä ihmettele valinnan vaikeutta, kaikki iirikset ovat niin upeita. Hyvä tietää että ne viihtyvät vähässä mullassa, nimittäin omani pullistelevat mullasta ha ajattelin jo istuttaa ne syvemmälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iiriksissä on kieltämättä omaa kiistatonta kauneuttaan. Ja siirtele ihmeessä multia pois juurakoiden päältä, niin iiriksesi viihtyvät mahdollisimman hyvin. Tosin tarkennuksena vielä, että päivänpaistattelijoita ovat tarhakurjenmiekat, ei siperiankurjenmiekat. Tuossa kolmanneksi ylimmässä kuvassa näkyy juurakkoa, jonka tulee olla päivän paisteessa :)

   Poista
 4. Hyviä taimia ja hyviä valintoja.
  Jäisin lukijaksesi, mutta nykyisin ei pääsekään kuin omalla nimellä , joten harmi.

  VastaaPoista