torstai 28. huhtikuuta 2016

Pelargoniat


Olen pienestä saakka tykännyt pelargoneista. Äidilläni oli tapana laittaa joka kesä punaisia pelargoneja istutusastioihin ja lasitetun portaikon suojissa ne pärjäsivät pitkälle syksyyn. Kanankakka-lannoituksen turvin kukinta oli mitä runsain!


Omaan pihaani olen usein kesäisin ostanut markettien peruspelargoneja. Viime keväänä törmäsin sattumalta marketissa 'Drotting Ingrid' -pelargoneihn ja ihastuin niihin samantien. Ostin kaksi isoa taimea ja viime kesän ihastelin niiden upeaa kukintaa. Talveksi nostin 'Drotting Ingridit' pihavaraston ikkunalaudalle odottamaan kevään tuloa. 


Parissa kuukaudessa raukat näivettyivät aika pahan näköisiksi. Nostin ne tammikuussa sisälle kasvivalon alle ja onnekseni toinen pelargoneistani alkoi puskea uutta vihreää minkä kerkesi. Nyt olen tästä selvinneestä yksilöstä napsinut pistokkaita ja tässä komeilee niistä yksi. Pistokkaan otin helmikuussa ja nyt siitä on ehtinyt kasvaa jo näin hieno!

Pelargoni-kärpäsen puraisemana ostin Kevätmessuilta tämän tuoksupelargonin, Dr. Westerlundin. Tässä on aivan ihana sitruunainen tuoksu! Tästäkin napsasin jo pistokkaan, kaksin aina kaunihimpi :)


Viime viikonlopun Pihapiiri -messuilta etsiskelin valkokukkaisia pelargoneja. Peltosen puutarhalta bongasin ihanan erikoisuuden, tähtipelargoni 'Fireworks Whiten'. Sen kukat pitäisi muistuttaa muodoltaan tähteä. Mielenkiinnolla odotan miltä kukinta tulee näyttämään!


Pihapiiri -messuilta ostin myös tämän Mums Mums- pistokkaan. Sen kukan pitäisi olla perinteisen muotoinen ja väriltään valkoinen. Sitten viimeisenä on tämä minun valkoinen nimetön pelargonini. Joku pelargoni-asiantuntija ehkä osaisi kertoa tämän lajikkeen nimen. Lehden väritys ei aivan muistuta tuota Mums Mumsia. Tosin yhtä kaunis se on, oli sillä nimeä tai ei!
10 kommenttia:

 1. Komeita pelakuita ja upean värinen tuo ensimmäinen. Taitaa itsellekin hiipiä pelargonia hulluus, nimittäin olen jo useasti huomannut jääneeni hypistelemään tuoksupelakuita taimiosastoilla ja ensimmäiset siemenestä kasvatetut pelakat nököttävät ikkunalla...pahalta näyttää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi pelargoni-hulluus ei ole lainkaan haitallista, päinvastoin! Toivottavasti siemenestä kasvattamasi pelakuut kasvavat onnistuneesti! :)

   Poista
 2. Pelargoniat ovat kyllä ihania, ja viihtyvät hyvin meidän etelänpuoleisella terassilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palrgoniat sietävät onneksi suoraa auringonpaistetta. Minullakin ruukut odottavat eteläikkunalla muuttoa kasvihuoneeseen. Kovasti kyllä juovat tässä lämmössä :)

   Poista
 3. Mulla taitaa olla tuo Ingrid myös. Ihana!

  Jos haluat blogipäivitykseni jatkossakin uusi osoitteeni: http://www.kukkaiselamaa.fi

  VastaaPoista
 4. Voi, mitä aarteita! <3 Olen ihan pelargonihullu ja hulluus ei tunnu taantuvan vuosien myötäkään. Mietin voisiko toi sun vika pelargoni olla ´Vit Mårbacka`.
  Sitä on kahta muotoa: toisella on fertiilit heteet, toisella ei.Fertiileillä heteillä siitepöly on ruosteenruskeaa. Hedelmättömillä lajikkeilla on valkeat tai hennonvihreät.
  Mutta mä en oo mikään asiantuntija. Tutkaile asiaa. Mut musta toi muistuttaa aikalailla mun valkoista Mårbackaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina vinkeistä! Ja aika asiantuntijan tietojahan nämä olivat :)

   Poista
 5. Ihania pelargonioita :) Melkein tuli tuoksu nenään! Iloista vappua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksupelargonin tuoksu on muuten aivan ihana. Suosittelen :)

   Poista