keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Elvyttävä ympäristö

Yksi asia, josta pidän todella paljon on kirjastossa käynti. Tällä kertaa hakusessa oli tietty teos, nimeltään 'Puisto, puutarha ja hyvinvointi' (Viherympäristöliitto v. 2003).  Onnekseni kirja löytyi hyllystä ja alkuselailun perusteella voin sanoa teoksen olevan täyttä asiaa.

Erityisen mielenkiintoista oli lukea tutkimustietoa maisemamieltymyksistä ja elvyttävän ympäristön piirteistä. Olettamuksena on siis, että ihminen tuntee luonnostaan vetoa maisemiin, jotka elvyttävät. Yleisesti ottaen ihmiset pitävät enemmän ympäristöistä, joissa on kasveja kuin ympäristöistä, joissa niitä ei ole. Mitä luonnollisempi maisema on, sitä pidetympi se yleensä on.

 
 
Yksityiskohtana teoksessa tuodaan esiin mm. se, että leveälatvuksiset, monirunkoiset puut, jotka haarautuvat alhaalta miellyttävät monia. Syyksi arvellaan, että kyseinen puun kasvutapa muistuttaa ihmisen alkukodin, Afrikan savannin puita. Savannilla leveälatvuksinen ja haarautunut puu takasi, että paikassa riitti vettä elämiseeen ja paikka oli sopiva asumiseen. Tiedä sitten vaikka näin olisikin. Varmaa on kuitenkin, että itsekin pidän kyseisen mallisista puista. Ja että puut lisäävät ihmisten myönteisiä tunteita.

 
Ympäristön selkeys ja järjestäytyneisyys koetaan yhtenä elvyttävän ympäristön piirteenä. Tosin ympäristöön kaivataan samalla monimuotoisuutta.
 
 
Kaartuva polku tuntuu houkuttelevammalta kulkea kuin viivasuora käytävä.  
 
 
 
Ihmiset hakeutuvat mielellään paikkoihin, joissa selusta on suojattu, mutta eteenpäin aukeaa esteetön näkymä. Tässä istuinryhmä on sijoitettu kasvillisuuden suojaan.
 
 
Maisemissa kiehtoo myös niiden salaperäisyys, kunhan ei ole pelkoa mahdollisista vaaroista.
 
 
 
Vesi liitetään myös ympäristön elvyttäviin piirteisiin. Tätä mieltä ovat etenkin monet suomalaiset mökkirantojen maisemista nauttiessaan.
 
 


6 kommenttia:

  1. Kiitos, mukavasti ja kauniin kuvin olet referoinut tuon kirjan, mikä minultakin löytyy. Jäin miettimään, miten puutarhan rakentaisi niin, että se näyttäisi mahdollisimman luontevalta. Ehkä se on mahdottomuus, kun samaan hetkeen haluaa kaiken hempeän ja romanttisen kauniin ympärilleen. Metsäpuutarhaankin olen haalinut erikoisia puita. Ei kai sitä auta muuta kuin jatkossakin mennä metsään nauttimaan luonnon kauneudesta :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Puutarhan suunnitteluun liittyy kieltämättä monia kysymyksiä. Rakennetun ympäristön muokkaaminen 'luontomaiseksi' vaatii paljon työtä ja asioiden karsimistakin. Varsinkin länsimainen puutarhakulttuuri, jossa alueet rajataan selvästi toisistaan - eli tässä nurmi ja tuossa kukkapenkki - on vaativampaa muokata luonnonläheiseksi. Japanilaisissa puutarhoissa sen sijaan tällainen rajaus puuttuu. Tärkeintä kuitenkin mielestäni on, että saa toivomansa käytännön toiminnot puutarhaan mahdutettua, kauniisti ja omaa silmää miellyttävästi. Tykkäsi sitten romanttisesta tai modernista pihasta. Silmä lepää ja ympäristö elvyttää mieluisia asioita katsellessa :)

    VastaaPoista
  3. Elvyttävä ympäristö on mielenkiintoinen aihe, olen joskus lehteillyt samaa kirjaa. Monet puutarhaharrastajat tietävät vihreän ympäristön elvyttävän vaikutuksen vaistomaisesti, mutta olisi hienoa, jos nämä tekijät otettaisiin huomioon itsestään selvästi myös julkisissa rakennuskohteissa. Kotikaupunkiini rakennettiin uusi, hieno terveyskeskus, mutta en ole nähnyt sisällä yhtään viherseinää, eikä yksikään puu peitä komeaa julkisivua... Olen ajatellut ympäristön vaikutusta kunnostaessani taloyhtiöpihaamme ja käytännössä havainnut, että ihmisten halu ja kyky vastaanottaa ympäristön tarjoamia mahdollisuuksia on hyvin erilainen. Siinäpä pulma, miten tarjota jokaiselle jotain :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä kommentista. On todella harmillista, että vielä nykyäänkään (vaikka tutkimustietoa on tosiaan paljon) ei osata edes julkisessa rakentamisessa huomioida viherpuolta. Terveyskeskus jos joku olisi juuri tällainen ympäristö. Hankkeet kuitenkin suuria budjeteiltaan, siinä ei yksi viherkeidas paljoa tuntuisi.... Enkäpä sitten tulevaisuudessa! :)

      Poista
  4. Ympäristön vaikutus ihmismieleen on monitahoinen kysymys, toinen viihtyy metsässä ja toinen kammoaa sinne joutumista. Eletty elämä ja juuret rakentavat varmasti tätä mieltymystä ja kotoisuuden tunnetta. Rakennetun ympäristön ja luontoympäristön välimuoto on puisto tai puutarha. Siellä voi hakea juuri näitä yllä mainitsemiasi asioita, turvallisuutta tai vapautta ja kokea niiden hyvää tekevä vaikutus!

    VastaaPoista
  5. Aivan totta! Lapsuuden kasvuympäristöt vaikuttavat suuresti siihen, mitkä paikat tuntuvat myöhemmin mielekkäiltä ja turvallisilta. Itse saan mielenrauhaa puutarhassa kuljeskellessa tai vaikka mustikkametsässä :)

    VastaaPoista