sunnuntai 24. tammikuuta 2016


BlogihaasteKiitos Terrafiorelle blogihaasteesta. Näin viikonlopun päätteeksi on aikaa istahtaa alas ja vastailla kysymyksiin. Mieleen nousevat samalla valoisat kesäpäivät ja ihanat kesän tuoksut.

1. Mikä sai sinut alunperin aloittamaan puutarhaharrastuksen?
Jaa a... Puutarhahulluus on tainnut tulla osin verenperintönä. Olen pienestä pitäen tottunut touhuamaan pihalla ja lapsuudenkodin puutarhassa riitti ihmeteltävää perennoista marjakasveihin.
 2. Oletko koristetarhuri vai hyötyviljelijä vai molempia?

Molempia, ehdottomasti.
 3. Voisitko kuvitella elämää ilman puutarhaa?

No en kyllä voisi!
4. Mikä on puutarhasi paras ominaisuus (esim. maalaji, valo-olot, sijainti)?
Parasta on kaupunkitontiksi suuri koko, n. 1200 m2. Olemme saaneet sijoitettua kaikki toivotut toiminnot eli voipi kait sanoa että pihan runko on kunnossa. Puutarhan perustaminen alkoi v. 2012 joten työtä vielä riittää :)
 5. Onko puutarhassasi jokin kasvi, joka tuottaa iloa vuodesta toiseen ilman suurta vaivannäköä?

Maksaruohot! Ne tuntuvat viihtyvän hyvin ja lisäksi pidän niiden olemuksesta.
 6. Onko puutarhassasi jokin kasvi, joka vaatii puolestaan jatkuvaa silmälläpitoa menestyäkseen?

Hmm... Liljoja pitää ainakin alkukesästä vahtia kukkojen varalta.
7. Törmäätkö puutarhaa hoitaessasi usein johonkin pulmaan, johon haet ratkaisua?
Monivuotiset rikkaruohot! Peltokortetta kasvaa pihan peränurkassa, siitä eroon pääseminen taitaa olla mahdotonta. No saisihan siitä keiteltyä hyvää lannoitetta :)
 8. Lisäätkö puutarhasi kasveja itse jakamalla, siemenistä tai pistokkaista? Jos lisäät, millä kasveilla ja lisäystavoilla olet saanut parhaita tuloksia?

Perennoja on tullut kasvatettua siemenistä. Se on ollut edullisin tapa saada kasviryhmiä kuntoon.
 9. Liittyykö puutarhasi johonkin kasviin jokin tärkeä tarina, jonka haluaisit kertoa?

Ehkäpä yleisesti ottaen pidän tärkeänä, että puutarhan pitää antaa elämyksiä koko perheelle. Esikoisemme keräsi muutama vuosi sitten syksyisellä puistokävelyllä maahan pudonneita tammenterhoja ja halusi istuttaa terhot kotipihaan. Seuraavana kesänä lapsen mielen valtasi aivan tajuton riemu kun huomasi pieniä tammen alkuja puskemassa maasta! Siellä niitä tammen taimia on nyt aika liuta takapihalla :)
 10. Mikä on varhaisin tai paras puutarhamuistosi?

Varhaisin muisto taitaa liittyä lapsuudenkodin porkkanapenkkiin. Miten hienolta tuntui nostella pieniä porkkanoita penkistä, vähän putsata niitä ja pistää sitten poskeensa.

6 kommenttia:

 1. Kiitos mukavista vastauksista. Erityisesti puhutti vastauksesi kysymykseen numero 9, taitaa olla viherpeukalo periytymässä seuraavaan sukupolveen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, saapi nähdä säilyykö viherinnostus seuraavassa polvessa :) Toivottavasti!

   Poista
 2. Vastauksiasi oli ilo lukea! Isolla tontilla on tilaa toteuttaa monenlaisia suunnitelmia, mutta kasvien lisäys itse lienee silloin erityisen tarpeen. Kuten Ruusumekko sanoo tuossa yllä, on hienoa, että jo seuraavakin sukupolvi on siitä innnostunut! Oletko kokeillut peltokortteen torjuntaa peittämällä koko kasvuston? Moniin syväjuurisiin rikkakasveihin peittäminen ja pimentäminen tehoaa, mutta vaatii koko kasvuston peittämisen 1-2 kasvukauden ajaksi.

  VastaaPoista
 3. Niinpä, eipä peltokortteen häätämiseen taida olla muuta keinoa kuin alueen peittäminen. Jos vaikka käärisi tänä keväänä hihat ja alkaisi peittämishommiin. Ja pianhan se kevät taas koittaa! :)

  VastaaPoista
 4. Mukava oli lukea vastauksiasi. Olen eka kertaa sun blogissa, en löytänyt kohtaa mistä liittyä lukijaksi. Ois kiva jos tulisit kylään myös Aurinkokujallekkin.

  VastaaPoista
 5. Mukavaa, kun kävit ensivierailulla! Ja kiitos, kun huomautit tuosta lukijaksi liittymis -kohdasta. Jostain syystä en vaan ole sitä huomannut tuonne sivuun lisätä :) Nyt laitoin sen.

  VastaaPoista