keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Japanilaisessa puutarhassa

Kerroin aiemmin perheemme matkasta rapakon taakse. Ensimmäinen etappimme oli New Yorkissa, josta jatkoimme matkaa kohti länsirannikkoa, San Franciscoa. Siellä meitä oli vastassa Kalifornian hymyilevä aurinko ja Tyynen valtameren lempeät tuulet.

San Franciscossa olimme neljä päivää ja lomapäivät kuluivat tutuimpia nähtävyyksiä kierrellessä. Eräs tutustumiskohteistamme oli Golden Gate Park, jota eräässä matkaoppaassa kehuttiin maisemasuunnittelullisesti korkeatasoiseksi. Ja kuin kirsikkana kakun päällä puistossa sijaitsee hieno, viimeisen päälle hoidettu japanilainen puutarha, Golden Gate Park Japanese Tea Garden. Pakkohan siellä oli käydä.

Japanilaisen puutarhan tutuimpia elementtejä ovat kivet, vesi, hallittu kasvimaailma, sillat, polut ja seinämät. Japanilaisen puutarhan esteettisyys perustuu näiden symbolisten elementtien harkittuun sijoitteluun ja niiden harmoniaan. Päämääränä on luonnon kunnioittaminen ja luonnon rauhan ilmentäminen, puutarhan liittäminen osaksi olemassa olevaa maisemaa.


 
Tarkoin valitut ja huolellisesti leikatut kasvit luovat väreillään rytmiä ja liikettä japanilaiseen puutarhaan.
 
 
Matala kivisilta muodostaa polun veden ylitse.
 
 
 
Puita sijoitetaan tarkasti veden äärelle heijastumaan vedestä.
 
 
Kivilyhdyillä koristetaan teitä ja polkuja.
 
 
 
Katse kiinnittyy huikaisevan punertavaan japaninvaahteraan.
 
 
Japanilaisessa puutarhassa ympyrä kuvaa taivasta.
 
 
Teehuoneiden historia ulottuu Japanissa 1400-luvulle.
 
 
Suuresta kivestä muotoiltu vesiallas.
 
 
 
Huolellisesti muotoonleikattuja kasveja katsellessa mieli lepää.
 
 
 
 
Haravoitu sora luo vaikutelman virtaavasta vedestä.
 
 
Japanilaisessa puutarhataiteessa riittäisi ammennettavaa yllin kyllin. Itse olen vaikuttunut japanilaisen puutarhan eleettömästä kauneudesta, pikkutarkoista yksityiskohdista ja levollisesta kokonaisuudesta. Zen! 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti