sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Kirsikkatomaattikuulumisia

Tänä vuonna tomaattien kasvatus on onnistunut hienosti. Satoa olemme saaneet maistella noin kuukauden päivät. Ensimmäisinä punastumaan ovat ehtineet kirsikkatomaatit, pienemmät hedelmät kun kypsyvät nopeammin. "Normikokoisten" tomskujen pääsatoa vielä sen sijaan saamme odotella. Mutta siis nämä pikkutomskut ja näiden maku.... omat tomaatit ovat vain niin hyviä! 


Toisena "pikkutomsku" lajikkeena meillä on perinteinen "Gardener's Delight". Tämän itse asiassa ostin taimimyymälästä valmiina taimena. 


Hyvin on jaksanut tomaatteja tehdä tämä tyyppi, vaikka melko pieneen ruukkuun joutuikin. Puutarhurin on vain pitänyt kastella huolellisemmin sekä antaa useammin lannoitetta.


Näiden "Gardener's Delight" tomskujen maku on ihanan makea, kuin karkkia söisi. Makutarhuri -kirjan mukaan tämän lajikkeen niin sanottu Brix-arvo on 7, joten se luokitellaan makeaksi lajikkeeksi. Brix-arvolla kuvaillaan tomaattilajikkeen sokeripitoisuutta. Keskimäärin tomaattien Brix-arvot ovat 5-7, mutta kaikkein makeimmat lajikkeet voivat yltää jopa arvoon 9. Kaikkein kirpeimmät lajikkeet voivat jäädä arvoon 4.


Makeimpia Brix-arvoja mitataan yleensä juuri kirsikkatomaateista. Tämä pätee myös kuluneen kauden tomaattitestaukseeni.  Keväällä kerroin, miten kylvin kaupasta ostettujen  luomutomaattien siemeniä suoraan hedelmistä multaan. Kylvöjuttua voit kurkata täältä. Nehän lähtivät tajuttomalla vaihdilla itämään ja tässä nähdään lopputulos :)


Oli jännittävää seurata näiden testitomaattien kasvua, koska en tiennyt yhtään minkäkokoisiksi taimet kasvavat tai että kehittääkö taimi edes hedelmiä. Taimet kasvoivat reheviksi ja vantteriksi, eli ihan kunnon runkotomaattien kokoluokkaan.  
  

Testitomaatit yllättivät iloisesti 
satoisuudellaan! Aikamoinen määrä tomaatteja jo yhdessä tertussa. Ja  maku yltää kotiraadin mukaan jopa hivenen makeammaksi kuin "Gardener's Delight". Ei voi muuta kuin sanoa, että tämä tomskutestaus onnistui yli odotusten.  Herkullisia!

Leppoisaa sunnuntaita!


6 kommenttia:

 1. Herkullinen tomaattipostaus. Pidän erityisesti juuri makeista tomaateista mutta tänä kesänä tomaattien kasvatuskokeilu epäonnistui pelkästään säiden vuoksi. Pitäisikin kokeilla tuota kaupan tomaateista kasvatusta jos onnistuisivat noin hyvin. Ainakin tietää minkä makuista satoa on odotettavissa. Satoisaa loppusyksyä. Vinkkaan tässä samalla blogissani olevasta arvonnasta jossa on hyvät palkinnot. Lämpimästi tervetuloa mukaan. Terkuin Katja 🌻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Tänä vuonna kesä ei kyllä todellakaan ole suosinut tarhuria. Nauratti oikein, kun maanantaina ainakin täällä Hämeessä oli lämpöä (+19) ja aurinkoa, parempi sää kuin juhannuksena :)

   Poista
 2. Herkullisen näköistä satoa! Kokeilusi innostaa kokeilemaan kasvatusta kaupan tomaateista. Itse kasvatin suippopaprikoita, joiden siemenet otin talteen. Ne jäivät tosin pieniksi, sillä terassilla ei ollut tarpeeksi lämmintä. Ensi vuonna kokeilen uudestaan ja laitan kasvarin lämpöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! Suippopaprikoita olisikin mielenkiintoista kokeilla kasvattaa. Ensi vuonna sitten toivottavasti isompi sato!

   Poista
 3. Muistan hyvin kokeilusi alun ja todella kannustava on nyt tulos. Valtava tomaattiterttu ja hieno muoto tomaateissa. Kiva lisä on tuo tomaattien juurella kasvava yrttivalikoima!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko :) Kyllä yllätyin itsekin noista kaupan tomaateista. Ja noi yrtit ovat kyllä ehdoton lisä tomaattiruukuissa: hyviä kasvikumppaneita tomskuille, herkullisen makuisia ja vieläpä kauniin näköisiä :)

   Poista