tiistai 6. kesäkuuta 2017

Kurpitsaa kompostissa


Kurpitsan kasvattaminen kompostissa on klassikko. Perustimme viime kesänä tämän puutarhajätekompostin ja jo nyt risua, oksaa, multapaakkuja ynnä muuta on kertynyt kasaksi asti. Varsin otollinen siis kurpitsankasvatuskokeiluuni! 


En kuitenkaan halunnut iskeä kahta talvikurpitsaani suoraan kompostiläjään, vaan tein pieniä vippaskonsteja sitä ennen. Ensinnäkin peitin tasoitetun kompostin pinnan maisemointikankaalla, jotta kasa kerää paremmin lämpöä ja painuu myös vähän kasaan. Kankaan reunoihin tein pienet reiät, joiden läpi sain työnnettyä  kepit ankkureiksi pitämään peitettä paikallaan.  


Seuraavaksi tein ristiviilloilla aukot varsinaisten kurpitsojen istuttamista varten. Aukkojen kohdalle tein kuopat ja täytin kuoppia ostomullalla, jotta kurpitsat pääsevät juurtumisessa hyvään vauhtiin. Lannoitetta en laittanut, vaan aion antaa näille lannoitetta tarpeen mukan kasteluveden mukana.
Katekangas auttaa pitämään kasvustoa kuivana ja estää versojen homehtumista. Lisäksi kasvavat kurpitsahedelmät pysyvät kankaan päällä puhtaina.  Sadevesi pääsee kankaan läpi, mutta toki se hidastaa sen imeytymistä. 


Kastelun helpottamisen vuoksi työnsin kurpitsan tyveen ison juomapullon nurinpäin, pohja aukaistuna. Sen voi täyttää tarpeen mukaan ja vesi imeytyy vähitellen juuristolle.Talvikurpitsa kasvattaa kesän mittaan pitkiä versoja ja vaatii tilaa ympärilleen. Kompostissa tilaa onneksi riittää! 


Pidetään peukkuja näille kurpitsakavereille :)


4 kommenttia:

 1. Toivottavasti saatte niistä hyvän sadon :)

  VastaaPoista
 2. Tässä on paljon suunniteltua ja harkittua. Tu katekangas on hyvä keksintö ja kaikki kiinnitykset ja kastelukeinot - kyllä pitäisi kurpitsojen päästä hyvään alkuun. Tosin mietityttää, minne keräätte tämän kesän puutarhajätteen - vai onko kompostissa vielä lisää tlaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio ja kiitos kommentista! Samaa fundeerasin itsekin ennen tämän tekemistä. Tein aika perusteellisen siivouksen ennen kompostin kattamista, jottei ainakaan heti kertyisi isompaa määrää kompostoitavaa kasvijätettä. Meillä on lisäksi pieni verkkokomposti pihan peränurkassa ja sinne saadaan onneksi laitettua kesän aikana tuleva puutarhajäte maatumaan :)

   Poista