keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Kuulaita pakkaspäiviä


Marraskuinen sää on ollut tyypilliseen tapaansa vaihteleva.  Ihanaa kuitenkin, että mittarin viisari on tällä viikolla pysynyt pakkasen puolella ja maanpintaa peittää valkea kuulaus. Aurinkokin on jopa näyttäytynyt ja auringonsäteiden kimmellys pakkashuurteisilla korsilla on kuin timanttien välkettä. 
 



Huomenna kalenterissa siirrytään jo joulukuun puolelle. Suklaakalenterit on hankittu jo hyvissä ajoin ja lapset odottavat innolla ensimmäisen kalenteriluukun avaamista. Vielä sitäkin enemmän lapset jännittävät, käykö tonttu sujauttamassa jonkin yllätyksen huopaiseen joulukalenteriimme. Joulun odotus on salaisuuksia täynnä :)


Aloitin omat jouluvalmistelut leipomalla meidän joulun aikaan perinteisesti kuuluvaa saaristolaisleipää. Ohjeen olen aikoinaan saanut kälyltäni ja hyväksi havaittua reseptiä on käytetty ahkerasti. Ohjeesta saa kolme herkullista vuokaleipää.


Saaristolaisleipä

1 l piimää
2 pussia kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäleseitä
3 dl kaljamaltaita
3 dl siirappia
n. 9 - 10 dl karkeita vehnäjauhoja

Lämmitä piimä reilusti kädenlämpöiseksi (ks. hiivapaketin ohje). Sekoita joukkoon ruisjauhot, joissa on kuivahiiva mukana. Lisää vehnäleseet, maltaat ja suola. Sekoita reippaasti. Lisää siirappi ja lopuksi vähitellen vehnäjauhot. 

Annostelen taikinan suoraan kolmeen voideltuun uunivuokaan ja laitan ne kohoamaan (n. 2 h) vedottomaan paikkaan. Tämän jälkeen leivät paistetaan 170 asteessa noin 1,5 tuntia. Leipien kannattaa antaa paiston jälkeen rauhassa tekeytyä vuoissaan. Näiden leipien maku on parhaimmillaan parin päivän päästä leipomisesta. 



Tosin meillä tämä leipä katoaa parempiin suihin hyvinkin nopeasti. Tällä kertaa ehdin jemmata pari leipää pakkaseen odottamaan, joulupöytään tarjottavaksi. 


Tunnelmallista alkavaa joulukuuta! 



8 kommenttia:

  1. Kauniita kuvia. Teilläkin on jo jonkun verran lunta. Lumi tekee maisemasta kauniin. Herkullinen saaristolaisleipä. - Mukavaa alkavaa joulukuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommenteista! Lumi kyllä ehdottomasti kaunistaa maisemaa.

      Poista
  2. Pakkaskuvat ovat kimaltavan raikkaita, toivottavasti sää pysyy nyt tällaisena talvisena. Saaristolaisleipä on myös meillä yksi suosikki, jota teen aina silloin tällöin etenkin kun leivinuuni on lämmitetty. Se on ihanan säilyvää ja siinä mielessä erinomainen joululahja. Herkullisia leipäkuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, leivinuunissa tehty saaristolaisleipä maistuu varmasti herkulliselta, nam!

      Poista
  3. Saaristolaisleipä on todellista herkkua! Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  4. Tuota pakkaskiteiden kimalletta on täälläkin saatu ihastella oikein kunnolla =) Kerrassaan ihanan upea tuo saaristolaisleipä pakettisi =) Niin kaunis

    VastaaPoista