sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Tulppaanit penkissä

Kaikki ihana loppuu aikanaan, niin myös tulppaanien silmiä hivelevä kukinta. Paras kukinta-aika alkaa vähitellen olla ohi ja penkkiin on ilmestynyt kuihtuvia kukintoja. Pian tulppaanien loisto on muisto vain ja mikäli penkissä ei kasva muuta, niin kuihtuvat lehdet ja varret voivat olla aika lohduton näky. Hyvä vinkki onkin istuttaa tulppaanit - ja muut sipulikasvit - samaan penkkiin myöhemmin kukkivien perennojen kanssa. Näin tulppaanit saavat kuihtua rauhassa perennojen suojissa ja kerätä tarvitsemansa ravintoaineet takaisin sipuliin. Hyviä myöhemmin kukkivia perennoja tulppaanien pariksi ovat esimerkiksi liljat, päivänliljat, kaunopunahattu ja punatähkä. Kannattaa pitää mielessä, että tulppaanit eivät pidä kovasta kilpailusta. Nopeasti levittäytyvien perennojen kanssa tai liian tiheässä istutuksessa tulppaanit alkavat vähitellen taantua.

 
Jos kukkapenkissä ei kasva muita monivuotisia kasveja, niin yksi hyvä vaihtoehto on kylvää tulppaanien joukkoon yksivuotisten kesäkukkien siemeniä. Itselläni tulppaanit kasvavat pihan keskeisimmällä paikalla, muurikivipenkissä. Mietin aluksi pitkään, että istutan penkkiin perennoja, mutta lopulta totesin kesäkukkien kylvön olevan mielenkiintoisempi tapa aikaansaada kukkiva penkki.
 
Tulppaanien pariksi kannattaa valita aurinkoisella paikalla
viihtyviä ja helposti kasvatettavia kesäkukkia. Kauppojen siemenvalikoimat ovat laajoja ja hyllystä löytyy varmasti omaa makua miellyttävä kesäkukka. Olen aiemmin kokeillut kosmoskukkaa ja olkikukkaa. Tänä vuonna kylvin penkkiin pioniunikon siemeniä. Käytännössä kylvö sujui niin, että laitoin kuivaa hiekkaa ämpäriin (lasten hiekkaämpäri) ja sekoitin siemenet (2 pussia) huolellisesti hiekkaan. Näin kylvöstä ei tule liian tiheää. Tämän jälkeen tein paksulla kepillä kiemuran kuvion risteilemään tulppaanien joukkoon ja sirottelin hiekka-siemenseoksen uomaan. Hiekkakuvio erottuu penkissä muutaman viikon ajan, mutta häviää lopulta kasvualustan ja itävien siementen lomaan.

 Tulppaanipenkki kukinnan alkaessa
 
 

Tulppaanipenkki parhaimmillaan (reunoilla kuukausimansikkaa ja iisoppia)
 
 
Pioniunikon siemenet näyttävät lähteneen hyvin itämään tulppaanien lomassa. Pikkuriikkisten taimien kasvuunlähtöä on mielenkiintoista seurata. Toivottavasti kasvu ja kukinta onnistuu, jotta loppukesästä saa ihastella penkin uutta ilmettä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti