tiistai 16. kesäkuuta 2015

Reunuskasvisuosikit

Oma pihamaa on oivallinen koekenttä nähdä kasvien kasvunopeutta, peittävyyttä, kukintaa ja talvenkestävyyttä. Epäonnistumisiakin on tullut vastaan, esimerkiksi nuori katsuran taimi ei selvinnyt toissa talven vaihtelevista sääoloista. Onneksi perennojen osalta on ollut toisin. Yllättävän monet perennat ovat pärjänneet ilman kummempia hoitotoimia. Perennoja en kastele lainkaan, mutta rikkaruohot pyrin pitämään kitkemällä poissa. Siitä perennat kiittävät.

Puutarhan kasvipenkeissä kiinnitän paljon huomiota penkin reunuskasveihin. Penkkeihin, jotka rajautuvat esimerkiksi kiveysalueisiin haluan erityisesti jonkin kaunismuotoisen ja tuuhean reunakasvirivistön. Joihinkin pihamme reunakasveista olen erityisen tyytyväinen, tässä niistä kuvia.

 
Tarhakurjenpolvi Geranium x magnificum

 
Tarhakurjenpolvi aloittamassa kukintaansa.
 
 
Iisoppi Hyssopus officinalis

 
Komeamaksaruoho Sedum 'Herbstfreude'


 
Jättipoimulehti Alchemilla mollis

 
Mirrinminttu Nepeta x faassenii


 
Kuukausimansikka Fragaria vesca. Tämä on lasten suosikki!

4 kommenttia:

 1. Hyvien reunuskasvien löytyminen ei olekkaan aivan mutkatonta. Meillä tuo jättipoimulehti tekee vallan hurjasti sitkeitä siementaimia ja ajanoloon tuntuu levittäytyvän. Olin juuri Yltöisten arborentumissa ja kehuivat reunuspoimulehteä, Alchemilla erythropoda paremmaksi reunuskasviksi. Pysyy kuulemman aisoissa paremmin. Tuon iisopin suhteen on vähän sama ongelma vaikka se onkin niin kovasti kaunis ja helposti leikattavissa reunukseksi =) Mutta kauniita ovat nuo reunuksesi =)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuosta reunuspoimulehtivinkistäsi! Meillä varsinkin tuo iisoppi tekee todella paljon siementaimia, jos sitä ei ajoissa leikkaa. Viime vuonna jäi iisoppireunus loppukesällä leikkaamatta ja sen kyllä tänä kesänä on kukkapenkissä huomannut :)

   Poista
 2. Monta munkin suosikkia löytyi listalta. Liputan myös mirrinmintun, kurjenpolvien ja jättipoimulehden puolesta. Tuollaisia pyöreän kasvimuodon omaavia ei olekaan niin helppo löytää. Varjossa ykköen on peittolehti / taponlehti. Se on niin ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, taponlehden kiiltävä lehdistö on todella kaunis!

   Poista