perjantai 3. huhtikuuta 2015

Viherinnostusta!


Kalenterin mukaan kevät on jo käynnissä, vaikka ikkunasta avautuva harmaa sää ei sitä aivan kerrokaan. Säästä huolimatta kesän kukkaloiston ja kotipuutarhan sadon valmistelut ovat hyvässä vauhdissa ja mieli on aurinkoinen. Tulevana kesänä haluan erityisesti panostaa ulkoterassiemme vihersisustamiseen. Toiveena on luoda viihtyisät ja runsaat viherkeitaat koko perheemme käyttöön. Terassien ollessa kyseessä kasvit istutetaan ruukkuihin. Tämän kevään teemana blogissani onkin ruukkuistutukset!

Ruukkuistutusten suunnittelun aloitin jo tammikuussa ensimmäisten siemenluetteloiden ilmestyessä. Kesän ruukkuistutukset aion toteuttaa suurelta osin itse siemenistä kylvämällä, koska näin istutusten toteutus on edullisempaa. Niin ja valinnanvaraa löytyy siemenistä paljon enemmän! 

Näyttävyyden vuoksi ruukut kannattaa koota suurempiin ryhmiin, eikä ripotella yksittäisiä ruukkuja sinne tänne. Aluksi mietin mihin kohtiin haluan ruukkuryhmät sijoittaa. Sijoituspaikoiksi valikoitui talomme etuveranta (sisäänkäynti), kiveysalueen syvennyskohta, hyötytarhan nurkkaus ja takapihan oleskeluterassi. Suunnittelun apuvälineeksi otin perinteisesti värit ja pensselit. Tässä etuverannan ruukkuistutuksen hahmotelmaa.Istutuksen kukkivaksi kasviksi valitsin lempikukkiini lukeutuvan heliotroopin. Sen siemenet kylvin 23.3.2015 ja ilokseni mullasta on alkanut pilkahtaa häivähdys vihreää. Heliotroopin kotikasvatus saattaa tuottaa vielä mutkia matkaan, mutta yrittänyttä ei laiteta. Katsotaan siis miten kasvu edistyy!


 
Ruukkuryhmän taustalle halusin jonkin suuremman, selkeämuotoisen ja kukkimattoman kasvin. Usein haaveilen puksipuuruukuista, mutta ne eivät täällä II-vyöhykkeellä menesty, joten niihin en aio satsata. Säännölliseksi muotoiltavan ruukkukasvin lajiksi valitsin taikinamarjan, koska se kestää hyvin leikkausta ja on helppohoitoinen. Tämän kasvin istutuksesta kirjoittelen lähiaikoina lisää.

Ryhmän täydennyskasviksi halusin jonkin heinäkasvin, ilmavuuden ja keveyden takia. Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelossa törmäsin jänönhäntään ja netistä kuvia katseltuani päätin lähteä sitä kokeilemaan. Sen siemenpussi odottaa vielä pöydällä kylvöä, mutta eiköhän sekin pääse pian mullan kosketukseen.

Muunneltavuuden ja hoidon helpottamisen vuoksi päätin, että istutan yhteen ruukkuun vain yhtä kasvilajia. Näin voin annostella kastelun ja lannoituksen tarpeen mukaan. Ja mikä ihaninta, voin yhdistellä pihan ruukkukasveista aina uusia, silmäniloa tuovia kasviryhmiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti