tiistai 9. tammikuuta 2018

Puoli kuuta peipposestako?

Jaa a, sananlaskun mukaan peipposen saapumisesta on vain puoli kuuta kesän koittamiseen. Meidän lintulaudalla on viime päivien aikana vieraillut useampaan otteeseen hyvinkin paljon peipposta muistuttava lintunen. Joko siis kesä tulossa?!? Täh? Uskoako lintua vai kalenteria?!? Onnistuin saamaan siipiveikosta myös kuvia ja tältä kaveri näyttää. 
Ruokintapaikalle siipiveikko tulee järripeippojen saattelemana. Se etsii rauhallisesti muista hieman erillään taustalla hääräten maahan pudonneita jyviä. Auringonkukan siemenet näyttävät hyvin maistuvan!

Osan kuvista otin jo iltapäivän hämärtyessä, joten siitä syystä jotkin kuvat ovat sinisävyisempiä.


 Sen verran epäluuloisia olemme tästä pulmusesta olleet, että kaivoimme peipposesta ja sen  talvehtimisesta lisää tietoja. Ruotsalainen ornitologi/taiteilija Lars Jonsson kertoo taidokkaasti kuvitetussa teoksessaan nimeltä Talvilintujen elämää, että  yleensä peipot suuntaavat talveksi Länsi-Eurooppaan, mutta leutoina talvina varsinkin nuoria koiraita saattaa jäädä talvehtimaan lintulautojen liepeille.


Tämän opuksen tietojen perusteella siis näyttää vahvasti siltä, että ruokintapaikallamme vieraileva siivekäs todellakin on peippo, tarkemmin sanottuna nuori koiras. Miten eksoottista! Peippo pihassa tammikuussa! .... Harmi vain kun taustasyynä on ilmastonmuutos....

Jännittävää seurailla, miten pitkään tämä optimisti-peippo jaksaa talvea täällä viettää. Jos talvi pysyy leutona ja ruokaa riittää, niin selviämismahdollisuudet ovat varmaankin hyvät. Talven yli pesimäalueella selvinneillä linnuilla on ilmeisesti paremmat mahdollisuudet kumppanin löytämiselle, joten tästä syystä näitä sinnittelijöitä voi täällä pohjolassa nähdä. Toivottavasti tämä peippo lähtee ajoissa paukkupakkasia karkuun etelämmäksi, mikäli sellaisia saapuu.Pitäisiköhän sananlaskua päivittää nykyilmastoonmme sopivammaksi "Puoli vuotta peiposta kesään...." No ei kyllä kuulosta hyvältä ;DKylmäkin taitaa reppanalla olla, kun  toista jalkaansa pitää ylempänä. Sairaalta tämä peippo ei  näytä, lentelee ja pomppii maassa pirteän oloisesti. Täytyypä jatkaa siis lintubongailuja ja tiirailla näkyykö peippoa jatkossa. Ja jos tämä on joku muu lintu kuin peippo, niin kertokaa ihmeessä kiitos! :D

Mukavaa alkanutta vuotta 2018! 2 kommenttia:

  1. Ohoh! Enpä ole peippoa nähnyt talviruokinnalla tammikuussa. Mustarastaita sen sijaan on vieläkin runsaasti pihassa. Ilmeisesti syksyjen lämpeneminen on saanut nekin yhä useammin jäämään pihoihin talveksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, en minäkään talviruokinnalla peippoa ole aiemmin nähnyt. Kiitos kommentistasi Reetta!

      Poista