keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Korianterin kimpussa

Kylvin korianteria ensimmäisen kerran hyötytarhaani keväällä 2014. Vuosi sitten syksyllä minulla jäi korianterin siemenet keräämättä ja kasvusto jäi talven yli törröttämään penkkiin. Tämän vuoden keväällä sitten siivosin penkin ja ajattelin istuttaa paikkaan jotain muuta kasvia.

 
Kypsyneitä korianterin siemeniä
 
 
Laitoin kunnostetun penkin päälle keväällä hallaharson ajatellen, että penkki pysyy siistinä kunnes siihen jotain kylvän. Muutamien viikkojen kuluttua availin hallaharsoa tillipussi taskussani. Hämmästyin huomatessani penkin puskevan korianterin alkua minkä kerkesi! Olisihan pitänyt arvata, että korianteri kylväytyy itsestään. Enhän minä niitä hienoja alkuja siitä tietenkään raaskinut irti nyhtää, tillit päätyivät viereiseen penkkiin. Korianteri kasvoikin koko kesän tosi hienosti, monet muut kituivat, mutta korianteri sen kuin porskutti menemään.


 
 
Korianterin lehdet ovat parhaimmillaan nuorina ennen kukinnan alkamista. Itse en ehtinyt kovinkaan paljoa lehtiä käyttää, varsinkaan kun meillä ei sen mausta kaikki tykkää. Annoin korianterin kukkia rauhassa ja siementen tuleentua.
 
 
Nyt syksyllä kasvuston kellastuttua keräsin siemenet talteen. Poistin myös tämän vuotisen kasvuston, kunnostin kylvöpenkin ja ylimääräisiä siemeniä pudottelin takaisin penkkiin. Katsotaan jos ensi keväänä korianterit lähtevät yhtä hienosti ja vaivattomasti kasvamaan.

 
Korianterin siemenien hieno maku ilmeisesti vielä paranee niitä vähän paahtamalla. Siemenet aion hienontaa morttelissa ja käyttää sitten ruokien mausteena. Mausteisia ruokahetkiä siis luvassa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti