Tänä kesänä hyötykasvien kanssa on ollut jos jonkinlaista säätöä. Keväällä esikasvattamani tomaatintaimet tuntuivat olleen kitukasvuisia monta viikkoa, mutta lähtivät lopulta kasvihuoneessa komeaan kasvuun. Sadon kypsyminen on muutaman viikon myöhässä, mutta onneksi satoa on sentään luvassa. Kokeilin tänä kesänä ensimmäistä kertaa kasvihuonekurkun kasvatusta ja se on puolestaan tuntunut oikein helppohoitoiselta. Kurkkuja on tullut jo paljon ja maku on ollut mitä mainioin! Ensi kesänä aion kasvattaa kasvihuonekurkkua ehdottomasti uudestaan.
Keväällä taimimyymälässä käydessämme esikoisemme innostui nähdessään hyllyssä vesimelonin siemeniä. Siemenpussi tarttui mukaan ja innokas puutarhurin alku kylvi siemenet kasvihuoneeseen. Eipä ole aiemmin tätäkään tullut kokeiltua ja yhdessä olemme ihmetelleet, miten melonin varret vain venyvät ja venyvät pituutta. Lupaavia pikku vesimelonin alkuja varsissa näkyy, mutta jostain syystä hedelmänalut alkavat tummua. Mistäköhän moinen johtuu...?
Chili chili chili :)
Punajuuret pulskistuvat komeasti näissä sateissa!
Ensimmäinen palsternakan viljelykertani näyttää onnistuvan, jee!
Lähtihän se tillikin kasvuun vaikka itäminen kesti ja kesti.
Rucolan, mangoldin ja purjon viljely ei ole sujunut ongelmitta. Asuinalueellamme on runsaasti fasaaneja ja voi julmettu kun ne ovat olleet kiinnostuneita nokkimaan ja maistelemaan pieniä kasvien alkuja.
Fasaanit ovat olleet suorastaan piinaavan kiinnostuneita herneiden aluista. Kylvin ensimmäisen kerran herneet maahan kesäkuun alkupuolella. Joko oli liian kylmää tai siemenissä oli jotain vialla, kun eka erä ei itänyt ollenkaan. Toisen kerran kylvin herneet ennen juhannusta. Juhannuksen vietosta tultuamme huomasin fasaanien käyneen mullaamassa koko penkin. Kolmas kerta toden sanoo, ajattelin ja kylvin taas. Tällä kertaa viritin kaksi haukkapelätintä hyötytarhaan fasaaneja karkottamaan. Pelättimien teho riitti vain hetkeksi ja taas huomasin herneiden menneen parempiin suihin. Ei muuta kuin uudestaan myymälään herneitä ostamaan.... Kylvin herneet viimeisen kerran heinäkuun alussa ja peittelin kylvöpenkin harsolla. Nyt sentään versot ovat päässeet rauhassa kasvamaan. Vaikka hanakasti fasaanit nokkivat jopa harsoon reikiä. Jospa sitä herneenpalkoja pääsee tänäkin vuonna maistelemaan... Joskus syyskuussa sitten :)
Avomaankurkku on helppo ja runsassatoinen kasvatettava. Näitä on mukava säilöä talven varalle.
Kasvihuonekurkku on ehdoton suosikkini. Olenkin lisännyt sen kasvatusta kasvarissa tomaatin kustannuksella. Nytkin kurkkua on kuusi taimea kasvamassa. Heinäkuun alusta lähtien on saanut olla omavarainen kurkun suhteen.
VastaaPoistaMeillä ei myöskään herneiden 1. kasvatus onnistunut ollenkaan. Taisi olla liian kylmää kesäkuussa. Uusintakylvös juhannuksen jälkeen onnistui. Herneet kasvavat korkeissa laatikoissa ja ovat siten säästyneet pahemmilta tuhoilta.
Oli hauskaa käydä lukemassa kasvatuskuulumisiasi :).
Mukava kuulla, että olet myös tykästynyt tuohon kasvihuonekurkkuun. Mulla taitaa käydä samoin, että tomaatit saa ensi kesänä antaa lisää tilaa kurkuille. Kiitos kun kävit kommentoimassa :)
PoistaHienoja kasveja sinulla! Ihan samojen lajien kanssa on minullakin ollut tänä vuonna haasteita; herneet ja tillit ovat itäneet huonosti.
VastaaPoistaOvatpa nuo fasaanit melkoinen riesa, että harsonkin läpi tunkeilevat! Onneksi meilläpäin ei ole niitä harmina. Olisiko sinun mahdollista jotenkin aidata kasvimaata niiltä?
Harmi, että lapsen omissa meloneissa on tuota viotusta, kyllä se joltain taudilta näyttää.
Kiitos vierailusta! Kasvimaan aitaus kyllä varmasti auttaisi jonkin verran asiaa. Pajuaidasta olen etenkin haaveilut sen ulkonäön vuoksi. Mukavaa satokautta!
VastaaPoista