tiistai 23. elokuuta 2016

Mielenpiristäjät

Joka kesä odotan yhtä innolla elokuun lämpimiä päiviä ja perhoskasvien kukintaa. Tänään piiiitkästä aikaa on lämmin ja tuuleton päivä! Purppurapunalatvat ovat tovin jo kukkineet, samoin punahatut, punatähkät ja virginiantädykkeet. Nämä ovat oman pihamme ehdottomia perhosmagneetteja ja olipa ihana huomata kuinka hentosiipisiä väriläiskiä liihotteli pitkin perennoja! 


Erityisesti purppurapunalatva houkuttelee monia päiväperhosia ja se onkin ehdoton syyskesän perennasuosikkini. Olen yhdistänyt sen samaan penkkiin koristekastikan kanssa ja mielestäni ne ovat oikein sopiva kasvipari. 


Toivottavasti näitä lämpöisiä kesäpäiviä vielä vain riittäisi. Nyt täytyisi vielä imeä kesän tuoksuja ja värejä joka solulla talven varalle varastoon. 


Niin ja puutarhan syyshommia, niitä kyllä riittäisi. Täytynee laittaa hihat heilumaan. Aurinkoista viikkoa!



keskiviikko 10. elokuuta 2016

Kesäkukkia

Ei voi olla totta... Huomenna on luvassa tosi jännä päivä, kun meidän esikoinen aloittaa koulutaipaleensa ja menee ekalle luokalle. Mä en kestä! Miten tämä aika menee näin siivillä?!?


Tuntuu tosin, että koko tämä kesä on mennyt aivan siivillä. Omassa puutarhassa olen ehtinyt touhuamaan harmillisen vähän. No, kesälomareissuissa on tullut mentyä. Ihanaa sekin on ollut, mutta täytyy myöntää, että kotipuutarha-ikävää on tullut podettua :) Onni on avuliaat naapurit, jotka ovat auttaneet kastelussa.



Nämä siemenistä kasvattamani kesäkukatkin ovat kukkineet jo jonkin aikaa, mutta havahduin niiden kukintaan kunnolla vasta nyt. Nappasin pikaisesti muutamia kuvia talteen!




Nyt toivon, että tulisi muutamia kunnon lämpöisiä ja aurinkoisia päiviä, jotta puutarhan perhoskasvit houkuttelisivat värikkäitä päiväperhosia paikalle. Tuuli tyyntykööt ja aurinkoa tilalle kiitos!

Mukavaa arjen alkua kaikille!








maanantai 1. elokuuta 2016

Pisan kasvitieteellinen puutarha

Parin viikon takaisella Toscanan reissullamme riitti nähtävää ja koettavaa vaikka kuinka. Yksi must see -paikka oli Pisan kalteva torni. Torni olikin todella näkemisen arvoinen, lapsetkin ihmettelivät silmät pyöreinä hassua tornia :) Lisäksi tutkailin etukäteen, että lähellä torninähtävyyttä on Pisan kasvitieteellinen puutarha, pakkohan sinnekin siis oli mennä :)



Pisan kasvitieteellisellä puutarhalla on pitkä historia takanaan, se on perustettu jo vuonna 1543. Mikään suuren suuri alue ei kooltaan ole, mutta mukavasti siellä riitti meille nähtävää. Puutarha koostuu eri teema-alueista, joita ovat mm. arboretum, lampi, kasvihuone mehikasveineen, myrttipuutarha, näytepuutarha sekä vanha setripuutarha. 


Erityisen paljon kaunista katseltavaa riitti valoisassa kasvihuoneessa. Pöydät notkuivat täynnä erilaisia kaktuksia ja muita mehikasveja, joiden hienoja yksityiskohtia kelpasi ihastella.



Tästä pidin erityisen paljon (Haworthia reinwardtii), ilmeisesti suomenkielinen nimi tälle on käpykirjotähti. 





Puutarhassa ei tainnut olla juuri ketään muita kävijöitä, joten saimme kaikessa rauhassa ihastella Toscanan alueelle tyypillisiä puutarharakenteita. Ruukkuja oli aseteltu ihastuttavasti niin aidanteille kuin portaille. 
  
 



Hortensioiden kukinta oli parhaimmillaan. Erilaisia kukintoja oli montaa sorttia. Tässä muutama esimerkki muhkeista kukinnoista! Näiden pensaiden tyveltä löytyi vain yksi nimilappu, Hydrangea quercifolia 'Harmony'. Se on ilmeisesti ylemmässä kuvassa olevan hortensian nimi (eng. Oakleaf hydrangea).



Kierroksen lopuksi kävimme ihmettelemässä tätä magnolia (Magnolia grandiflora) vanhusta. Puu on istutettu vuonna 1787 ja on tätä nykyä n. 14 metriä korkea. Ikä on jo tehnyt tehtäväänsä ja puun tyviosa on osin lahonnut. Jykevät tukiseipäät kannattelevat runkoa suorassa. Latvusosa on edelleen elinvoimaisen näköinen, joten toivottavasti elinvuosia vielä riittäisi.


Mukavaa alkanutta elokuuta! Onneksi on vielä kesää jäljellä :)