perjantai 28. elokuuta 2015

Herkkuja omalta pihalta

Jippii! Kevään ja kesän kasvimaapuuhailut eivät menneet onneksi aivan 'harakoille' (vai sanoisiko fasaaneille....:)). Vaikka osa kylvöistä epäonnistui tai myöhästyi syystä tai toisesta, niin jotkin viljeltävät ovat onnistuneet todella hienosti. Kokeilin palsternakkaa ensimmäistä kertaa ja sen kasvatus meni nappiin. Samoin punajuuret ovat pulskistuneet mahtaviksi pallukoiksi. Porkkanoita tulee myös paljon, ne saavat vielä tosin jonkin aikaa pulskistua penkissä. Jos vaan ehtivät, ne kun ovat lastemme herkkua ja menevät nopeasti parempiin suihin.



Taatusti tuoretta!

 
Sipuli ei tykännyt heinäkuun sateisuudesta ja osa mätäni maahan. Myös sipulikärpäsen toukkia oli tänä kesänä aiempaa enemmän. Osa sipuleista sentään onnistui.  
 



 
Porkkanat poikineen

 
Erityisen tyytyväinen olen näistä palsternakoista. Niiden maku on aivan mahtava. Viikonloppuna voisi kokeilla niistä palsternakkapyrettä.



Väriä ja vitamiineja. Kotipuutarhurin paras palkinto tehdystä työstä.

perjantai 14. elokuuta 2015

Ilta-auringossa

Elokuun iltojen pehmeässä valossa perennat antavat parastaan. Tuulettomassa illassa aistii kukkien tuoksun ja perennojen keskellä kulkiessa voi kuunnella kukissa pörräävien pölyttäjien surinaa. Mielen valtaa jopa pieni haikeuden tunne siitä, että kesä on kääntynyt loppua kohden. Aronia-aidan juurella törröttävät pelto-ohdakkeet tai siistimättä jääneet pensaat eivät tässä tunnelmassa haittaa. Illan viimeisten auringon säteiden siivilöidessä puutarhaa kaikki on hyvin juuri näin.

 
pioniunikko
 
 
villanukkajäkkärä
 
 
väriminttu
 
 
 
Laventeli
 
 
mongolianvaahtera

 
koreaniiso


 
kaunopunahattu


 
jalo-angervot
 
 
kiiltoleimut
 

mustilanhortensia



 

lauantai 8. elokuuta 2015

Aika ihastella

Keväällä keittiömme pöytätasot olivat tupaten täynnä esikasvatettavia taimia. Esikasvatuksessa oli sekä hyötykasveja että kukkivia kasveja. Pienet ja hennot kasvien alut ovat vihdoin kasvaneet täyteen kukoistukseensa ja on kerrassaan palkitsevaa ihastella niiden värikästä kukintaa. Tein vanhoista kuormalavoista ruukuille lavoja, joita voi helposti siirrellä vaikka kastelupisteen lähelle. Muodostin ruukuista isot ryhmät piharakennuksemme edustalle. Kun ruukut ovat sijoitettu kulkureitille, niin kukinnasta saa nauttia muiden touhujen lomassa.

 
Ruukkuryhmissä täydennyksenä myös sipulikasveja. Kasvilajeina ryhmässä ovat heliotrooppi, kesäharso, pelargoneja, gladiolus, sini-ikiviuhka (valkoisena), sirokesäkynttilä, tuoksumiekkalilja, kesämalvikki....

 
ja tässä ryhmässä lisäksi salviaa ja maloppia.
 
 
Malopin viehkeässä kukassa on silmiinpistävä vihreä keskus, kaunis!

 

 
Tämän pelargonin ostin keväällä. Ihastuin todella tähän 'Drotting Ingridiin' ja hankin toisen samanlaisen kaveriksi. Toivottavasti näiden talvetus onnistuu.
 

 

 


Jänönhäntä ja härmesalvia ovat suloinen pari! Jänönhännän pehmeyden aistii jo kuvasta.